Etiopien Fakta

Vi har samlat all fakta om Etiopien i en enkel läsning för dig nedan. Här kan du läsa på om det afrikanska landet, dess kultur och sevärdheter i landet. Mer fakta finns dessutom på våra andra sidor som du finner i menyn ovan.

Etiopien har till skillnad mot de flesta andra länder i Afrika aldrig varit kolonialiserat. Den sista kejsaren (Haile Selassie) störtades 1974 och då upphörde landet att vara kejsardöme. Under många år var det därefter oroligt med diktatur, inbördeskrig och väpnade konflikter även med grannländerna. Eritrea slog sig loss och blev självständigt och sedan dess saknar Etiopien egen kust. Numera räknas landet dock som demokrati och man har hittills haft fyra parlamentsval med fem års mellanrum.

Det är emellertid en auktoritär regim och man har ett spänt förhållande till grannländerna Eritrea och Somalia. Befolkningen växer snabbt. Vid senaste folkräkningen år 2007 fanns det nästan 74 miljoner människor, idag uppskattar man att landet bebos av närmare 100 miljoner. Medelåldern är relativt låg. De flesta bor på landsdbygden och försörjer sig på odling och jordbruk men allt fler etiopier söker sig till storstäderna för att söka arbete.

Djur och natur

Naturen är varierad och mycket vacker. Det är höglänt med bergstoppar på över 4 000 meter. Landet är vulkaniskt och en stor gravsänka, Rift Valley delar landet i två delar. Väster om denna sänka finns högplatåer omväxlande med djupa dalar. Här råder subtropiskt klimat med lägre temperaturer ju högre upp i bergen man kommer. Ökenområdet i nordost är en av jordens hetaste platser. Här dominierar grässtäppen men i sydväst finns regnskog med ett rikt djurliv exempelvis många av de traditionella afrikanska djuren såsom lejon, elefanter, bufflar och antiloper men också den unika abessinska stenbocken och geladababian som man inte hittat någon annanstans.

Långa torrperioder förekommer men sommartid kan det regna det en hel del i höglandet Vid den stora Tanasjön finns underbar natur och strax söder om sjön har Blå Nilen sitt ursprung och inte långt bort finns även ett brusande vattenfall med samma namn. Blå Nilen är 1 450 km lång och är en av de största bifloderna till Nilen.

Mest berömt är ändå kanske de små öarna i sjön med kyrkor och kloster. Många av dem med heliga klenoder som vaktas av munkarna men kan visas mot betalning.

Språk

Det etiopiska folket består av många etniska grupper som har olika språk. Ungefär två tredjedelar av befolkningen tillhör dock någon av de två största grupperna Amhara och Oromo. Landets officiella språk är amhariska som också är majoritetsspråk. Amhariskan har ett eget alfabet som baseras på stavelser och kallas för ge’ez. Andra språk är oromiffa, tigrinska och många andra lokala språk. Mer än hälften av befolkningen är analfabeter.

Mat och dryck

Traditionell etiopisk mat innehåller inte fläsk eftersom det är förbjudet inom såväl islam som den etiopisk-ortodoxa kyrkan. Maträtterna består ofta av grytor eller stuvningar med grönsaker och eventuellt kött som serveras på det traditionella tunnbrödet, injera som även kan få fungera som tallrik.

När det gäller dryck går det inte att bortse från kaffet. Det sägs att en vallpojke för mycket länge sedan upptäckte att getterna blev ovanligt pigga när de åt av kaffebuskens bär och redan på 1200-talet började man rosta kaffebönorna för att skapa den dryck som vi svenskar är bland världens största konsumenter av. I Etiopien växer fortfarande kaffeplantan vilt i skogen här och var och även de kommersiella odlingarna görs i skogsområdena då trädens skugga behövs för lyckat resultat. Något som anses ha bromsat nedhuggning av skog på många ställen.

Historia

Det faktum att man aldrig varit kolonialiserat och bara en kortare period varit ockuperat ger en särställning bland Afrikas länder. Efter revolutionen är alla religioner formellt likställda. Etiopien är faktiskt ett av världens äldsta kristna länder och kristendomen är den största religionen men islam har också många anhängare. Etiopien har flest sevärdheter på UNESCOs världsarvslista i hela Afrika. Det finns otroligt mycket att se och uppleva i detta land.

Det har gjorts många viktiga fynd av urtidsmänniskor i Etiopien och man tror att landet en gång i tiden var det allra första som befolkades av människan.

Spännande spår från tidiga kulturer är Tiyas 32 mystiska stelar, platta stenar med inskriptioner och symboler som ingen ännu lyckats tyda. Mer vet man däremot om kungariket Aksum som växte fram redan på trehundratalet före Kristus. Riket hade egna mynt och stort inflytande över regionen. Vid staden Aksum i norra Etiopien finns ruinerna av det en gång mäktiga riket med palats, gravmålningar och enorma obelisker. Det sägs att förbundsarken med Moses tio budord finns förvarad i en av de många kyrkkorna i Aksum.

Huvudstaden Addis Abeba är den fjärde största i Afrika och anlades i slutet av 1800-talet av dåvarande kejsaren. Platsen valdes på grund av de varma källorna som man ansåg vara heliga.

Kommunikationer

Landet har fyra internationella flygplatser och Ethiopian Airlines är landets största flygbolag med cirka 80 destinationer i hela världen. Vägnätet håller mestadels bättre standard än genomsnittet för Afrika, men bara en liten del är asfalterad, exempelvis motorvägarna och vägar i landets centrala, södra och västra delar. I övriga landet är standarden ganska låg. Järnväg finns men är bitvis dåligt underhållen.
Etiopien

Populärast just nu (Topp 5)

  • 1. Flyg till Etiopien
  • 2. Sevärdheter i Etiopien
  • 3.
  • 4.
  • 5.

Säkert att resa till Etiopien?

Lorem dipsum etc.

Behövs Vaccination?

lorlelele