Etiopien Turism

Turismen till Etiopien fick fäste så sent som på 1960-talet. Under 1970-talet minskade turismen dramatiskt till följd av politisk instabilitet (i samband med den socialistiska militärregeringen Dergs maktövertagande). Turismen började dock återhämta sig i början av 1990-talet men landet hade på den tiden fortfarande problem med en brist på hotell och infrastruktur. Etiopien har sedan dess sett en mycket snabb utveckling av hotell och restaurangindustrin och idag har Etiopien kommit att bli ett av de mest populära turistmålen som finns.

Särskilt ekoturism har fått stor popularitet och är något som har bidragit starkt till landets tillväxt. Trekking och äventyrsupplevelser samt safari är några av de mest eftertraktade ekoturistattraktionerna i Etiopien.

Bästa turistdestinationen i världen

Etiopien blev år 2015 erkänt som den bästa turistdestinationen av European Council on Tourism and Trade. Det är ett land som är fascinerande vackert med dramatiska landskap, sevärdheter och uråldriga kulturarv. Landets vackra nätverk av nationalparker, världsarv och andra sevärda turistattraktioner får folk från hela världen att söka sig dit. Bergen Simien och Bale är två natursköna alternativ där man kan få se mycket naturliv.

Till historiska platser hör bland annat de stenuthuggna kyrkorna i Lalibela samt de enastående slotten i Gondar och Aksum. Andra höjdpunkter är den hisnande vulkanen Erta Ale, den kulturella mosaiken av Konso och södra Omo samt de fågelrika sjöarna som går längs med Rift Valley.

Turister kan följa ett flertal väletablerade rutter för att besöka Etiopiens mest kända destinationer, men det finns även en hel del mindre kända platser som är värda att besöka.

Att göra i Etiopien

Från fotvandring i natursköna nationalparker till balongturer och besök på museum – i Etiopien finns det mycket att göra och många platser att se. Landet erbjuder obegränsade möjligheter för den nyfikne turisten som gillar att vara utomhus och upptäcka nya platser och kulturer.

Det finns många utomhusaktiviteter och äventyr att uppleva, som exempelvis natursköna expeditioner över berg, fotvandring i frodiga skogar och Afro-alpina hedar. För den som är modig går det till och med att klättra på aktiva vulkaner och flyga balong runt det fascinerande Addis Ababa.

Addis Adaba

Addis Adaba är känt som Afrikas huvudstad eftersom att Afrikanska Unionen, med undantag för enbart ett afrikanskt land, har sitt säte där. Det är här man kan skaffa visum för att besöka samtliga länder i Afrika, men det är också ett populärt turistmål eftersom Addis Adaba har de största marknaderna i Afrika samt en stor mängd förtjusande kyrkor, moskeer och katedraler. Det är också en populär destination på grund av dess uteliv och fascinerande balongturer. Det är också på ett museum i Addis Adaba som man kan hitta ”Lucy”– det äldsta människolika fossilet som finns bevarat idag.

Aksum

Aksum är en av de äldsta städerna i Afrika och här finns ruinerna av det Aksumitiska imperiet bevarade. Ruinerna omringar hela staden och det går att hitta många fina reliker och artefakter i stadens centrum. Staden är full av historia och det är även här man tror att den berömda förbundsarken ska finnas – den guldbeklädda arken som enligt bibeln innehåller de tio budorden.

Gondar

Gondar är en annan historiskt intressant plats i norra Etiopien. Det är mest känt för sitt fascinerande nätverk av slott, däribland Fasil Ghebbi som en gång i tiden var sätet för etiopiska kejsare. Om man besöker Gondar bör man också besöka den intilliggande staden Gorgora som har sina egna slott men även kloster.

Lalibela

Lalibela är en stad som enligt ryktet är utformad och byggd för att likna Jerusalem. Det finns ett imponerande antal stenuthuggna kyrkor, exempelvis den kända St Georges-katedralen. Utöver detta finns även en mängd kloster man kan besöka i Lalibela.

Simien

Simien är klassat av UNESCO som världsarv och berget är ofta kallat ”Guds lekplats” på grund av dess till synes kreativa och lekfulla utformning. Det går att ta turer till nationalparken där man kan hitta en mängd olika unika djur och otroligt vackra landskap.

Omo

Precis som Maasai i Kenya är Omo en av de få platserna i världen som man kan träffa på urbefolkning som inte låtit sig påverkas av omvärlden (Dizi, Me’en, Mursi, Suri samt Nyangtom). Här kan turister få insyn i landets olika kulturer och hur de lever och bor.

Omo är en dalgång som är belägen i södra Etiopien där det också finns möjlighet att gå på safari.

Omos nationalpark öppnades 1966. Här kan man få se en stor mängd djur som inte går att hitta någon annanstans. Några exotiska djur man kan träffa på är bufflar, geparder, antiloper, giraffer, elefanter, zebror och lejon. Det finns dessutom över 300 fågelarter i nationalparken.

Nationalparken Mago

Nationalparken som kallas Mago har funnits sedan 1979 och finns i södra Etiopien. Mount Mago är nationalparkens högsta punkt som ligger på över 2500 meter. Den intilliggande floden har gett upphov till ett rikt och varierande natur och vildliv med över 80 olika djurarter och 150 olika fågelarter.

Nationalparken Nechisar

Nationalparken Nechisar kom till år 1974 och är belägen i landets sydvästra region. Här hittar man många fina sjöar, bl.a. Lake Chamo där man kan få se både krokodiler och antiloper.

Rift Valley

I hjärtat av östafrika finns Rift Valley som är känt för sitt vackra landskap och rika naturliv. Rift Valley har kommit att bli en av de mest populära resmålen bland internationella turister och här får den som besöker uppleva flera vackra sjöar och heta källor samt en stor mängd unika djur och fågelarter.
Etiopien

Populärast just nu (Topp 5)

  • 1. Flyg till Etiopien
  • 2. Sevärdheter i Etiopien
  • 3.
  • 4.
  • 5.

Säkert att resa till Etiopien?

Lorem dipsum etc.

Behövs Vaccination?

lorlelele