Flyg till Etiopien

Det mest populära sättet att ta sig till Etiopien är genom flyg. Det gäller åtminstone de allra flesta som vill ta sig till Etiopien snabbt och säkert eftersom det är lätt att komma in genom flyg till Addis Ababa och samtidigt skaffa visum vid ankomst direkt på flygplatsen.

De lite mer äventyrslystna som har gott om tid kan istället ta sig in i landet på fot genom Sudan, Kenya, Djibouti eller till och med Somalia. Det finns dock inga land eller luftlänkar mellan Etiopien och Eritrea. Gränser med södra Sudan och resten av Somalien är antingen stängda eller betraktade som för farliga för allmänheten.

Att flyga till Etiopien

Att ta sig in i Etiopien genom flyg är väldigt bekvämt oavsett om du har visum eller om du planerar att hämta ut ditt visum när du kommer fram till den internationella flygplatsen Bole. Gränsbevakarna och personal vid övriga ställen där man kommer in i landet på fot är generellt mer strikta. Även om de officiella etiopiska reglerna för visum säger att visum går att få när man anländer till Etiopien så är det i praktiken bara på flygplatsen Bole i Addis Ababa som det brukar gå att få visum. Vad det här innebär är att du måste ha ett giltigt visum innan du åker om du planerar att komma in i landet någon annanstans än via flygplatsen Bole. Mer dokument än visum krävs om du mot förmodan skulle vilja ta dig in i landet genom bil. För att slippa spendera tid och energi kan du göra det väldigt enkelt för dig och istället flyga till Addis Ababa och den internationella flygplatsen Bole.

Tullfria varor du får ta med dig till landet genom flyg inkluderar
  • 200 stycken cigaretter
  • 50 stycken cigarrer
  • 200 gram tobak
  • 2 flaskor eller en halv liter parfym
Det är också möjligt att ta med sig souvernirer från Etiopien men vissa varor, till exempel antikviteter, kräver ett speciellt tillstånd innan du kan ta med det ut ur landet.

Den lokala valutan förkostas ETB och går att ta in 10.00 ETB per person när du reser in i Etiopien. Som turist från ett annat land än Etiopien får man dessutom ta med sig en obegränsad mängd utländsk valuta in i landet, så länge man deklarerar detta när man kommer fram.

Visum och inreseinformation

Visum är ett krav för alla som inte har etiopiskt medborgarskap, bortsett från medborgare av Kenya. Det går att ansöka om visum på Etiopiens ambassader runtom i världen. För medborgare av 36 olika länder går det även att få visum när man ankommer till landet, såkallat ”visa on-arrival”, och detta kostar i regel lika mycket som det kostar att göra visum på en ambassad utanför Etiopien.

Vanligtvis brukar man få ett automatiskt visum som räcker en månad när man anländer till Addis Ababa, men det brukar också gå att få visum för tre månader utan några större problem om man ber om det. De som jobbar på Immigration på Addis Ababa har sagt att de inte kräver någon utresebiljett, men en del som rest till landet har hävdat att de varit tvungna att visa en utresebiljett ändå. Det kan därför vara klokt att köpa en billig utresebiljett innan du åker för att vara säker på att inte stöta på några problem.

3 och 6-månadersvisum som tillåter flertalet inresor och utresor går också att skaffa. Notera dock att det inte går att skaffa visum på gränser där man inte tar sig in i landet genom flyg.

Det går att skaffa visum för fortsatt resande (transit visa) när du anländer till flygplatsen Bole eller på en ambassad innan du reser till landet. Notera att transit visa bara är giltigt i 7 dagar. För att få ett sådant visum måste du kunna uppvisa bevis för att du ska fortsätta resa, såsom en utresebiljett till nästa land som du planerar att besöka.

Andra dokument som krävs

Ett certifikat som visar att du har vaccinerats för Gula Febern är obligatoriskt, och så är även vaccination mot Kolera om du 6 dagar innan du anlände till Etiopien har rest inom ett område som klassats som Kolera-infesterat.

Alla viktiga dokument på passet, såsom personuppgifter, och övriga dokument såsom körkort, biljetter, reseförsäkring osv. bör du ta kopior på innan du reser till Etiopien. Lämna en kopia till någon hemma i Sverige och ta med dig en annan kopia när du reser.

Flygplatsen Bole

Bole heter den internationella flygplatsen som finns på Addis Ababa. Det är Etiopiens enda internationella flygplats. Bole är en modern flygplats som är rätt så liten, men med allt som behövs. Det finns en bank som är öppen dygnet runt, en restaurang och några få caféer på flygplatsen. Baggagevagnar och gratis wi-fi finns tillgängligt på flygplatsen och det finns också en bar och tullfria butiker. Det finns även ställen där det går att växla utländsk valuta inne på terminalen.

Flygplatsen ligger belägen ca 8 kilometer från Addis Ababas centrum (vanligtvis en biltur på 15 minuter). Betald parkering och servicepersonal finns tillgängliga på terminalen. Taxibilar brukar stå redo utanför flygplatsen och det går att beställa transportmedel genom NTO (National Tour Operator) på deras kontor på flygplatsen. De tar fasta avgifter och det går att få kvitto om man frågar efter det. Förutom NTO finns även privata taxibilar som är blå eller gula, men dessa brukar inte ha fasta avgifter utan man får se till att förhandla priset innan man sätter sig ner i bilen.
Etiopien

Populärast just nu (Topp 5)

  • 1. Flyg till Etiopien
  • 2. Sevärdheter i Etiopien
  • 3.
  • 4.
  • 5.

Säkert att resa till Etiopien?

Lorem dipsum etc.

Behövs Vaccination?

lorlelele