Se & göra i Etiopien

Etiopien är ett land med spännande historia, bildskön natur och färgrik kultur. Tyvärr har bilderna av svältkatastrofer och politiska oroligheter gjort att många inte vet att Etiopien också är ett vackert och kulturellt rikt land. Bland annat har det hela 9 sevärdheter på Unescos världsarvslista – mer än något annat land i Afrika. Det finns alltså mycket att se & göra i Etiopien.

Historiska platser

Aksum

Det första starka riket i Etiopiens historia var Aksum, som hade sin storhetstid ca 200–600 e.Kr. Det nutida Aksum är en stad med drygt 60 000 invånare och huvudsätet för den koptiska kyrkan. Ruiner av palats, gravmålningar och enorma obelisker bär i dag vittnesbörd om den forntida glansen. Legenderna är många: drottningen av Saba ska ha fötts här, och hennes son Menelik (med Salomo som far) sägs ha fört hit förbundsarken med de tio budorden från Israel. Enligt de troende förvaras arken i dag i ett litet kapell där den vaktas av en grupp munkar.

Klippkyrkorna i Lalibela

Lalibela var centrum för Etiopiens andra stora rike, Zagwe, och kallas ibland ”Etiopiens Jerusalem”. Här finns 11 fantastiska grottkyrkor från 1200-talet som är uthuggna direkt i klippan. Lalibela ligger uppe i ett bergsområde, och hit vallfärdar många pilgrimer.

Gonder

Gonder ligger i bergen, 2 300 meter över havet, och var Etiopiens huvudstad 1632–1855. Under 1600-talet beräknas Gonder ha haft över 60 000 invånare och var därmed en av världens folkrikaste städer. Här finns gamla borgar och slott som hämtade ur sagorna, och staden kallas ofta ”Afrikas Kamelot”.

Addis Abeba

Ett besök på marknaden, Merkato, är verkligen en upplevelse. Enligt somliga källor är det Afrikas största marknad, men det är omöjligt att avgöra eftersom gränserna är minst sagt otydliga. Här kan du köpa kryddor, smycken och det mesta annat du kan tänka dig. Vid en första anblick kan marknaden verka kaosartad, men det lär finnas ett system bakom myllret av stånd.

I Addis Abeba kan du naturligtvis också utforska den etiopiska matkulturen. Dagen bör helst inledas med en kopp kaffe, eftersom Etiopien sägs vara kaffets födelseland. Besök ett kafé för en traditionell kaffeceremoni och se på medan bönorna rostas och mals och sedan tillagas över kolglöd.

En traditionell rätt du inte bör missa kallas injera. Det är ett pannkaksliknande tunnbröd bakat på surdeg och sädesslaget teff. Det äts ofta tillsammans med olika röror eller gryträtter.

Addis Abeba är också en förhållandevis trygg stad, så du behöver inte dra dig för att utforska det pulserande nattlivet.

Museer

Etiopiens nationalmuseum har en fantastisk samling, men tyvärr är den inte särskilt lättillgänglig för turister eftersom många montrar saknar skyltar på engelska. En avdelning som utmärker sig och som verkligen förtjänar ett besök är den paleontologiska utställningen i källaren. Här finns två replikor av Lucy, världsberömd som det tidigaste mänskliga skelett man hittat. Den riktiga Lucy förvaras i museets arkiv. På den här avdelningen finns också fossila lämningar utdöda djur, som ett sabeltandat kattdjur och ett enormt svin som levde på savannen.

Museet innehåller också föremål från de tidiga perioderna av Etiopiens 2 000 år långa historia, en konstavdelning och ett rum med kejsar Haile Sellassies spektakulära tron.

Andra intressanta museer är Red Terror Martyrs Memorial Museum och etnologiska museet. Det första är tillägnat offren för ”röda terrorn”, diktatorn Mengistus utrensningar under 70-talet då tusentals människor avrättades. Etnologiska museet är inrymt i Haile Sellassies palats, och här kan du se Etiopiens kulturella och sociala historia ordnad efter människans livscykel. Först kommer födsel och barndom, sedan vuxenlivet och till sist döden med begravningsriter och uppfattningar om livet efter detta.

Naturupplevelser och nationalparker

Simien nationalpark ligger i Simienbergen, och här finns Ras Dashen, Etiopiens högsta punkt. Parken är hem åt 50 fågelarter och flera intressanta djurarter, som etiopisk varg, geladababian och waliestenbock.

Tanasjön är Etiopiens största sjö och viktig för landets fiskeindustri. På öar i sjön ligger gamla pittoreska kloster som går att besöka. Har man tur kan man under båtresan få se en flodhästfamilj. Blå Nilen utgår från Tanasjön och är dess enda utlopp (den saknar inlopp). Strax efter utloppet finns Blå Nilens vattenfall, en majestätisk syn och ett av Etiopiens främsta resmål.

Omo är Etiopiens största nationalpark, och här finns över 300 fågelarter samt zebror, lejon och giraffer. Parken är inte anpassad för turister, och ett besök är därför något av ett äventyr som kräver god planering. Flera stammar av urbefolkning bor i parken.

Den som är äventyrligt lagd kommer säkert också att uppskatta ett besök vid Erta Ale, Etiopiens mest aktiva vulkan. Utsikten är spektakulär och landskapet dramatiskt. Vulkanen har en av de endast sex lavasjöar som finns i världen, och det senaste utbrottet rapporterades i januari 2017.

Awash nationalpark är den bästa parken att besöka för den som är intresserad av den afrikanska faunan. Här lever gaseller, zebror, babianer, apor, leoparder, lejon och strutsar. Väl underhållna vandringsleder ger dig god tillgång till parkens vackra områden, men det är ändå förståndigt att ha med sig en kunnig guide.
Etiopien

Populärast just nu (Topp 5)

  • 1. Flyg till Etiopien
  • 2. Sevärdheter i Etiopien
  • 3.
  • 4.
  • 5.

Säkert att resa till Etiopien?

Lorem dipsum etc.

Behövs Vaccination?

lorlelele